Wat met die vluchtelingen?

De vluchtelingen komen elke dag in het nieuws. Vaak in een negatief daglicht. Vele Europeanen keren zich tegen de vluchtelingen. We moeten de grenzen sluiten, de vluchtelingen terug sturen naar hun eigen land. Vind jij dat ook?

Ik vraag je dan gewoon een simpele denkoefening te maken.

Stel je voor dat je niet in België geboren was. Stel je voor dat je niet werd geboren in een ziekenhuis, omdat het dichtstbijzijnde ziekenhuis werd platgebombardeerd en de andere ziekenhuizen te ver weg waren. Stel je voor dat je nooit je grootouders had gekend, omdat ze waren omgekomen in aanslagen. Stel je voor dat je moest leven op een veel te kleine oppervlakte met al je familieleden, of toch degene die nog leven. Dat je een kapotte matras moest delen met je broers en zussen. Waar je moest weg blijven van de ramen, omdat vuurgevechten in jouw straat dagelijkse kost waren. Stel je voor dat je naar school vertrok met de angst om nooit meer je ouders terug te zien. Stel je voor dat je niet naar school kon gaan. Stel je voor dat je opgroeide in een land waar je tot de dood kunt veroordeeld worden als je verliefd wordt op iemand van het zelfde geslacht. Stel je voor dat al heel je leven familie, vrienden en buren sterven, elke dag opnieuw.

Stel je voor dat je dat allemaal overleefd en dat je nu de leeftijd bent dat je nu bent. Jij bent jij, dezelfde persoon, maar met andere levenservaringen. Een leven vol oorlog, armoede en angst. Je hebt je ouders verloren. Je broers en zussen. Je bent helemaal alleen. Je hoort dan verhalen van Europa. Daar waar er geen oorlog is. Daar waar je iets kunt maken van je leven. Daar waar mensenrechten zijn. Dus je laat alles achter en beslist om naar Europa te gaan. Je steekt al je geld in de tocht. Je neemt een groot risico, want de weg naar Europa is gevaarlijk. Je ziet mensen rondom je sterven. Verdrinken op zee. Creperen door honger of ziekte in tentenkampen. Maar voor één of andere reden overleef jij het wel. Je komt in Europa terecht. Misschien wel in België. Daar heb je hoop om iets van je leven te maken. Een familie te starten misschien. In vrede leven. Maar toch zijn de zorgen niet voorbij. Je kan elk moment teruggestuurd worden naar je geboorteland. Terug naar die plek van oorlog. Teruggestuurd worden naar de dood.

Do you see what I see. Photography project in Zaatari Refugee Camp, Joran

Oké, je stelde je voor dat je niet in België geboren was. De realiteit is dat je dat wel bent. Als je nu de kans hebt om iets tegen de vluchtelingen te zeggen, hoe kan je dan niet anders dan: Blijf maar hier, wij kunnen wel wat plaats maken. Iedereen verdiend een leven van vrede en hoop. Want elke mens op deze aardbol wil maar één ding: gelukkig zijn. Dat is ook het enige wat de vluchtelingen willen.

Als ik naar het nieuws kijk en het zoveelste bericht zie over de vluchtelingen denk ik altijd eerst hoeveel geluk ik heb. Ik ben in België geboren. Mijn tweede gedacht is dat ik de vluchtelingen begrijp waarom zij ook liever hier zouden wonen. Laat hen. Zolang er plekken zijn waar oorlog is, zullen mensen daar van willen vluchten. Wij zijn niet anders dan de vluchtelingen, wij hadden gewoon meer geluk.

Advertisements

One thought on “Wat met die vluchtelingen?

  1. Pingback: Wapens van de gelovige bij voortdurend geweld | Belgian Biblestudents - Belgische Bijbelstudenten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s